Kom til Kildemarked den 4. og 5. august 2018
Tag hele familien med, når det store årlige Kildemarked ved Sandflugtsmonumentet slår teltene op i weekenden den 5. og 6. august 2017.
Lørdag kl. 12 -19 og søndag kl. 10 – 16.
Det store kunsthåndværkermarked er blevet en fast tradition, og over 80 boder står klar med masser af spændende kunst- og kunsthåndværk og arbejdende værksteder.
Den store stab af frivillige sørger for lækker mad, kaffe og kager, øl, vin m.m. til rimelige priser. I år vil der også være nye aktiviteter for børnene, og ”Kildetrolden” vil lave sjov med de mindste.
Der vil være masser af underholdning med musik af enhver slags begge dage.

Foreningen Kildemarked i Tisvilde takker for støtte fra:

Tisvilde Lokalråd, Kulturrådet i Gribskov Kommune.

Gennem århundrede var der hver sommer Kildemarked i Tisvilde i tilslutning til den store søgning til den hellige "Helene Kilde" og til "Sankt Helenes Grav". Dette ophørte en gang i tyverne, men blev genoptaget i år 2000. Da Helsinge Kommune ville fejre årtusindeskiftet med et kulturår, gik en række frivillige i gang med at etablere "Kildemarked" og operakoncert  på det fredede område ved Sandflugtsmonumentet i Tisvilde.

Kildemarkedet er en af de store begivenheder i området om sommeren. Fra starten var tanken: "Vi vil glemme, at vi lever i en plastik slid og slæng tid". Vi ville have boder med kunst og gedigent kunsthåndværk, hvor der er lagt "sjæl" i. Vi har været tro mod vores målsætning og Kildemarkedet har år for år øget kvaliteten.

Adresse: Alleen 1, 3220 Tisvildeleje

Åbningstider:
Lørdag den 4. august kl. 12-19
Søndag den 5. august kl. 10 - 16

Arrangør:
"Foreningen Kildemarked i Tisvilde".

Alt arbejde:
Er baseret på frivilligt arbejde og evt. overskud går til kulturelle formål i Tisvilde.

Historien:
Af Birte Forsell læs her


Musikere fra nær og fjern stiller gratis deres formåen til rådighed for at underholde Kildemarkedets besøgende. I fortælleteltet er "Nordkystfortællerne" klar til at fortælle sande, usande og morsomme historier. I "Bella Donna" teltet vil grisen "Smukkeline" om søndagen underholde børn og voksne.
Kaffeboder vil tilbyde fristende kaloriebomber, sildebod med "avec", "Madkællimgerne" frister med salater af forskellig tilsnit, grillen parat med pølser og "Maddamerne" har lagt sig i selen ud i kogekunsten for at tilfredsstille besøgende gæster og det arbejdende "personale". Frugt-vaffelbod står parat med desserten. "Humledruen" med vin og øl/ vand vil supplere maden og hjælpe på tørsten.

Historie af  Birte Forsell

I 2015 er det 16. gang i træk, at der er Kildemarked i Tisvilde. Kildemarkedet er ikke en ny opfindelse. Det er en tradition, som har fundet sted gennem mange århundreder, men med en pause fra 1920`erne til år 2000, hvor vi i Tisvilde genoptog denne tradition under en lidt anden form. Kildemarkedet opstod i middelalderen i forbindelse med pilgrimsvandringerne til 'Sankt Helene' Kilde og 'Helenes Grav'.

Igennem 800 år troede man på kildens helbredende virkning. En af de mest berømte besøgende var Christian den 4., der til og med byggede sig "skønt hus 19 fod lang og et 5 meter bredt og højt til loftet", som kongens Livlæge Ole Worm beskriver.

Maleren William Scharff ( 1886-1959) tilbragte som barn en stor del af tiden hos sine bedsteforældre på Haarlandsgården i Tisvilde. Han skriver: I min barndom var
kildefesterne  henlagt fra terrænet omkring graven til selve Tisvilde by, hvor de afholdtes de to første søndage efter Sankt Hans. De var besøgt af folk helt
fra Horns Herred og Sydsjælland. Begge Kildesøndage rullede lange vogntog ad Kildevejen fra Helsinge  over Taagerup mod Tisvilde by. Nede i byen var den lange
Tisvildegade tæt besat med markedsboder, hvor man blandt andet kunne få dejlige honninghjerter med farvet glasur. Midt på den var klistret et billede i stærke kulører. Det passede jeg meget på ikke at ødelægge, når jeg spiste kagen".

Det var lidt om Kildemarkedet set i et historisk perspektiv, og med din deltagelse bliver du også en del af Kildemarkedets historie!


Tilbage

På gensyn  på Kildemarkedet Alleen 1, 3220 Tisvildeleje mail: ahz@kildemarkedet.dk